Шримад Бхагаватам. Песен 1. Част 1. Шри Шримад А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  20-11-2016
  •  326

Автор:Шри Шримад А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада
Издателство:Бхагтивиданта Бук Тръст
Страници:540
Корици:Твърди
Година:1991
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 818 Формат: 155 / 225 Състояние: Мн. добро
„Шрймад-Бхагаватам”, философско и литературно произведение на индийската класика, заема особено място сред многотомното наследство на древната индийска мъдрост. Вечната мъдрост на Индия е намерила израз във Ведите — древни сан-скритски текстове, обхващащи всички области на човешкото знание. Отначало Ведите се предавали чрез устната традиция. По-късно били записани от Шрйла Вййсадева, „литературната инкарнация на Бога”. Когато Вйасадева завършил със съставянето на Ведите, духовният му учител го насърчил да продължи, като изложи квинтесенцията им под формата на „Шрймад-Бхагаватам”. Известен като „зрелият плод от дървото на ведическата литература”, „Шрймад-Бхйгаватам” е най-пълното и авторитетно изложение на ведическото знание.

НА ОБЛОЖКАТА:
1.    Изначалната духовна планета Голока Врндавана, която прилича на огромен лотосов цвят, е жилището на Бог Кршна, изначалната Божествена Личност.

2.    Голока Врндавана излъчва духовно сияние, наречено брахмаджйоти. То е крайната цел, към която се стремят имперсоналистите.

3.    В безкрайното брахмаджйоти се намират безброй духовни планети, както в сиянието на слънчевите лъчи в материалните вселени има безброй материални планети. На духовните планети господстват пълните експанзии на Бог Кршна, а обитателите са вечноосвободени живи същества. Те имат четириръка форма. Тези планети се наричат Вай-кунтха, а Богът там е известен като Нарайана.

4.    Понякога духовен облак покрива ъгъла на ду-ховното небе брахмаджйоти. Покритата част се нарича махат-таттва. Тогава Богът приема формата на Maxä-Вишну и ляга във водата в махат-таттва. Тази вода се нарича Причйнен океан (кй-рана-джала).

5.    Богът е потънал в медитационен сън, йога-ни-дра, и с диханието Му от Него излизат безброй вселени. Плаващи по повърхността на Причинния океан като мехурчета пяна, те са пръснати навсякъде. Вселените продължават да съществуват само в течение на едно издишване на Maxä-Вишну.

6.    Във всяка вселена същият Maxä-Вишну влиза като Гарбходакашайй Вишну и ляга в океана Гар-бха, върху змията Шета, която е инкарнация на Бога. От пъпа Му израства лотосово стъбло, а от този лотос се ражда Брахма, господарят на съответната вселена. Брахма създава различните форми на живите същества, които им дават възможност да осъществят желанията си в тази вселена. Той създава също слънцето, луната и полубоговете.

7.    Слънцето е разположено почти в центъра на всяка вселена и разпростира из нея светлината и топлината си. В махат-таттва съществуват милиони и милиарди вселени и във всяка от тях има слънце и луна, които са необходими, защото по природа материалните вселени са тъмни. Ведите ни призовават да се измъкнем от тази тъмнина и да достигнем сияйното лъчение брахмаджйоти.

8.    Брахмаджйоти съществува благодарение сиянието на планетите Ваикунтха, които не се нуждаят от светлината нито на слънцето и на луната, нито на електричеството.

„Шрймад-Бхагаватам” ни помага да достигнем висшата планета — Голока Врндавана. Тя е дос-тъпна за всеки. Човешкият живот е предназначен за постигането именно на тази цел — най-висшата и най-съвършената.
Шрй Шримад А.Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада

Категория:     Източна мъдрост
Издателство:     Бхагтивиданта Бук Тръст
Година:     1991
Cтраници:     540
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      155/225/35 мм
Тегло:     818 грама
Ключови думи:      индийска религия, индийски богове, книги за Индия
Категория › Източна мъдрост

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.