Възход и падение. Част 1: Независима България. Документално-исторически роман. Пелин Пелинов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  25-10-2016
  •  174

ПРОДАДЕНА

Автор:Пелин Пелинов
Издателство:АИ "Проф. Марин Дринов"
Страници:774
Корици:Меки
Година:2002
Броя:1
ISBN:954-430-312-8 Тегло (гр.): Формат: 140 / 215 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
Идеята за четирилогията „ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ“ се появи в съзнанието ми на 17 септември 1965 г. Така съм записал в дневника си и в тетрадката за бележки. Току-що бях завършил второто си висше образование във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ и си търсех работа за драматург в столичен театър. Докато чаках назначение, прочетох за втори път „ВОЙНА И МИР“ на Лев Толстой. Първия път беше като гимназист. Едва при това повторно прочитане осъзнах какво представлява този роман и колко е велик като замисъл и художествено осъществяване.

Разбрах още, че и България като Русия има такъв съдбоносен исторически период - на трите войни и двете национални катастрофи (1912 -1918 г.), които не са описани в нашата художествена литература. Бях твърдо убеден, че българската „Война и мир“ трябва да се казва „фронт и тил“.

Започнах да проучвам материала, което ми отне почти... 30 години. Когато бях горе-долу готов с фактите и историческите лица, не посмях да се захвана с романа. Имах опит в драматургията и телевизионните сценарии, но в белетристиката бях писал само дребни и къси работи. Боях се да започна, защото не знаех дали ще мога да „бягам “ на такива дълги разстояния и дали ще издържа. Осмелих се да пробвам с едцн сравнително по-лесен документален сюжет - пътуването на Мак Гахан и Скайлър през опожарената и окървавена България след Априлското въстание в 1876 г. Успехът на романа „ПРЕЗ ПЕПЕЛИЩАТА“ ми вдъхна кураж да предприема през май 1997 г. предизвикателния белетристичен маратон.

Първоначалното заглавие „фронт и тил“ постепенно отпадна и се появи сегашното - „ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ“, защото по-точно отразява както възхода и падението на държавата, така и променливите съдби на отделните герои. България от Освобождението до 1912 г. е във всестранен уникален възход. Дори Балканската война от 1912 -1913 г. е един своеобразен връх, но за съжаление и начало на упадък, завършил с втората национална катастрофа през 1918 г.

„НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ“ е полифоничен роман. Някои читатели могат да си помислят, че той е сбор от няколко романа. И ще бъдат прави, ако изхождат от възгледа, че романът разказва само една история за двама основни и още няколко второстепенни герои. „Независима България “ не е от този тип романи. В него текат, като притоци на голяма река, няколко линии, които се вливат в осмовното корито, наречено България. В разказа са изобразени почти всички слоеве на обществото, като се започне от върха, мине се през средната класа и се стигне до низините. Или „Независима България“ е разказ - от царя до овчаря.

Основният патос на книгата е предприемаческият дух на българина след Освобождението. Онзи дух, който за 30 години превърна страната от полуфеодална турска провинция в напреднала европейска капиталистическа държава, феноменалният предприемачески дух позволи на България да изпревари съседите си (Сърбия, Гърция и Румъния), макар че те бяха освободени десетилетия преди нея. Как стана тъй, че от последна България излезе начело в 1912 г. ? На какво се дължи това явление? Няма съмнение - само на всестранния предприемачески дух на българина. Политиците и държавниците, които описа Симеон Радев в блестящата си книга „СТРОИТЕЛИНА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ“, са само една част от строителите. По-съществена роля в този необикновен възход играят и другите представители на обществото - индустриалци, търговци, интелектуалци, селяни, офицери. Романът обхваща съдбите на тези хора, като се опитва да надникне по-дълбоко в националната душа и народопсихология.


Романът "НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ" на Пелин Пелинов описва на документална основа събития и личности след обявяване на независимостта през 1908 г. до започването на Балканската война срещу Турция през 1912 г. Това е времето на тържеството на предприемаческия дух на българина и всестранен възход на нацията. В центъра на белетристичния разказ е възпламеняването и угасването на една огнена любов между млад офицер и богата девойка. Успоредно с тях са изобразени и драматичните съдби на много други герои от различните слоеве на обществото.
Постигнато е автентично представяне на цар Фердинанд, тайните на дворцовия живот и механизмите на властта.
Жаждата за власт, пари и секс е "светата троица", която ръководи и определя действията и постъпките на героите.
Големи амбиции, жестоки характери и диви страсти вилнеят по страниците на романа, който се чете с любопитство и увлечение.

Категория:     Исторически романи
Издателство:     АИ "Проф. Марин Дринов"
Година:     2002
Cтраници:     774
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
ISBN:     954-430-312-8
Размери:      140/215/30 мм
Ключови думи:      български исторически романи, български автори, българска проза
Категория › Исторически романи

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.