Клошмерл. Габриел Шевалие

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  23-10-2016
  •  294

Автор:Габриел Шевалие
Издателство:Христо Г. Данов
Страници:360
Корици:Твърди
Година:1967
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 135 / 205 Състояние: Мн. добро
За автора и още нещо
Смехът — това е, струва ми се, вторият забранен плод, който човекът е откъснал. А понякога той е no-забранен и от първия. Защото няма нищо по-убийствено от смеха. Той е бомба, която може да срине и най-барикадиралия се авторитет. Тираните от всички времена са бягали от смеха като от чума. Ала анекдотите — тези ръчни гранати на обикновените хора, са ги улучвали и през най-дебелите стени на самоизолацията.

Това показва, че смехът наистина е най-сериозното нещо на този свят. Не искам да плаша никого, но все пак Езоп не е умрял в леглото си. Имаме всички основания да се съмняваме, че Настрадин ходжа е стигнал до дълбока старост. Нушич е разсъждавал в затвора над някои не твърде весели хрумвания на крал Милан. А Марк Твен фактически е бил цял живот под домашен арест. И най-сетне, ако Чарли Чаплин все още се усмихва, то това навярно се дължи на обстоятелството, че не е създал своя филм «Диктаторът» в близост до Берлин. . .

Днес епохата е no-друга, нравите са се рафинирали и вместо меч се използува нещо по-смъртоносно — мълчанието. Защото от излизането си насам, през 19-34 година, романът «Клошмерл» е претърпял няколко десетки френски издания и е бил преведен на повече от 20 езика, но името на автора му, Габриел Шевалие, не ще срещнете в енциклопедиите, дори във френските. В тези дебели и важни книги можете да намерите имената на десетки обществени убийци от времето на фараона Хуфу, та до наши дни, но за техните най-смели врагове, хумористите-сатирици, ще откриете тук-таме%само по някоя дума.

И все пак Габриел Шевалие е вече на седемдесет и две години и окивее все още в родния си град Лион.

Макар и син на нотариус, той се отдава на влечението си към изкуството и влиза в Художествената академия. Първата световна война прекъсва учението му. Той се отличава в боевете, бива ранен през 1915 година, награден и произведен...

Категория:     Хумор и сатира
Издателство:     Христо Г. Данов
Година:     1967
Cтраници:     360
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     Пловдив
Корици:     твърди
Размери:      135/205/0 мм
Ключови думи:      чужда проза, литература, преводна литература, класически произведения, приключенска литература
Категория › Хумор и сатира

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.