Вундеркинд. Книга 1. Карамазови вариации

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  10-12-2013
  •  427

Автор:Георги Тенев
Издателство:Триумвиратус
Страници:357
Корици:Меки
Година:2004
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Отлично
Попадаме в още по-главозамайващо пространство, подобно на павилион, чийто таван се губи някъде нависоко, а далечната стена едва се вижда като смътен хоризонт в тъмнината.

- Червеният площад!- възкликва Гончаров.

И наистина - някъде в ляво от нас започва назъбената керемиденочервена стена на Кремъл, проточва се и разгъва внушителната си дължина, макар че в този умален макет е не по-висока от градинска оградка... Дълго не мога да откъсна поглед от извитите кубета и пресечените с многостенни пирамиди сводове на "Василий Блажени", изработени с неочаквана за този мащаб детайлност. Всичко е изваяно или може би отлято от някакъв изключителен материал, или пък е сглобено от хиляди дребни елементи.

За автора:
Георги Тенев

Георги Тенев е роден 1969 г. в София, автор е на проза, поезия и драматургия. През 1994 г. завършва експерименталния клас на Маргарита Младенова и Иван Добчев в НАТФИЗ, избран е за Хердеров стипендиант от българския носител на Хердеровата награда Константин Илиев и продължава следването си във Виенския университет през 1996/97.

Съосновател е на Триумвиратус Арт Груп (1994), заедно с режисьора Явор Гърдев и сценографа Никола Тороманов. Носител е на Голямата награда "PRIX EUROPA — най-добра европейска радиодрама" на Берлинския фестивал (1999) за съвместния авторски проект "Атолът", заедно с Явор Гърдев и композитора Асен Аврамов. Постановки по негови текстове са играни в Германия (Лайпциг, 1998), Франция (Париж, 2004, Нанси, 2003), Русия (Санкт Петербург, 2004). Публикувал е книгите: "Страхът на резидента от отзоваване" (2001), "Цитаделата" (2001) и романите "Вундеркинд. Книга първа: Карамазови вариации" (2004) и "Партиен дом" (2006). "Вундеркинд" бе представен май месец 2004 г. съвместно с премиерата на новата програма на театър Сфумато "Долината на смъртната сянка: Альоша" (реж. Маргарита Младенова) и "Долината на смъртната сянка: Иван" (реж. Иван Добчев) по драматургия на Георги Тенев.

През 2007 г. получава голямата награда за роман на годината на фондация "Вик" за книгата си "Партиен дом" (Издание на "Алтера")

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.