Традиционната сватба в село Пирин. Любимка Бисерова

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  23-9-2016
  •  326

ПРОДАДЕНА

Автор:Любимка Бисерова
Издателство:Младен Младенов
Страници:68
Корици:Меки
Година:1995
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Мн. добро
Сватбата е едно от най-важните събития в живота на българина. Традиционната българска сватба представлява музикална драма, наситена с обредни действия, песни, свирни и хора.

По цяло Българско сватбата има един основен смисъл с няколко главни обредни действия, но в различни селища се наблюдават някои отличителни подробности. На места сватбата трае цяла седмица - от понеделник до понеделник: започва с отсяване и мелене на житото за сватбените хлябове и продължава с калесване на близки и роднини, бръсненето’на младоженеца, плетенето на косите на булката, прощаването с майка и баща, венчавката, посрещането в новия дом.

Село Пирин е запазило и до наше време много от проявите на традиционния начин на живот, старите обичаи, игри и песни. А сватбата, така както ни я описва Любимка Бисерова, представя действително един откъс от доброто старо време с вярата в обредните действия, о красотата на облекло, накити и дарове, със задушевността на песните, които задължително придружават сватбените обичаи, с кръшните хора на песен и гайда, с трапезите и веселбите.

Любимка Бисерова описва нещата така, както ги е преживяла и запомнила. Тя е запазила жив спомен и привързаност към родното село и неговите природни хубости, с добрите паметливи хора, които са й помогнали да допълни с подробности от миналото, за да обрисува във възможна цялост пиринската сватба. Още по-голяма е заслугата на Любимка, че представя един твърде богат цикъл от сватбени песни, докато в повечето селища на Пиринския край голяма част от сватбените песни са изоставени. В село Пирин те са се запазили задълго в практиката така, както ги слушаме в изпълнение на трите сестри Бисерови.

Различните моменти в сватбения обичай на село Пирин са твърде много и почти всички са съпроводени с нарочни песни. Всеки момент има свой емоционален облик, отразен в съответни по настроение песни: някои са строги, тържествени (месенето на сватбените хлябове, киченето на фуруглицата), други са носталгични, затрогващи (плетенето, прибулването, прощаването с бащиния дом), трети изразяват веселие и радост (хороводните и особено в понеделник на благата ракия).

И още нещо отличително за сватбените песни на село Пирин. Докато в общобългарската народнопесенна практика на много места обичайните песни - лазарски, сватбени, гергьовденски - се пеят на един и същи глас, тук, с редки изключения, всяка песен има своя отделна мелодия.

Поетичното съдържание на песните от село Пирин е сходно със сватбените песни от цялата страна, но строго обособени са мелодиите, свойствени за пиринския народнопесенен стил, който се характеризира преди всичко с двугласното народно пеене. Почти всчки видове песни, включително сватбените, се изпълняват на два гласа, обикновено от три жени - една води ("извиква") мелодията, а останалите две поддържат ("слагат") втория бурдониращ глас, който обикновено лежи върху основния тон на мелодията, понякого се установява но втора степен и образува втори тонален център, или в унисон с първия глас слиза до подосновния тон. Съвременното нотно писмо може да отрази само приблизително оригиналните пирински сватбени мелодии.  Да останем с благодарност към дарбата и труда на Любимка Бисерова, успяла да ни предложи тази хубава книжка, написана с любов и преклонение към родния край.

ЕЛЕНА СТОИН

Категория:     Етнология и етнография
Художник:     Стефка Енчева
Издателство:     Младен Младенов
Година:     1995
Cтраници:     68
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      145/205/0 мм
Ключови думи:      българска сватба, блага ракия, сватбарски песни

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.