Фараон. Болеслав Прус

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  11-6-2016
  •  314

Автор:Болеслав Прус
Издателство:Народна култура
Страници:741
Корици:Твърди
Година:1972
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 1392 Формат: 175 / 245 Състояние: Мн. добро
Болеслав Прус е псевдоним. Истинското име на писателя е Александър Гловацки. Писателят казвал: „Подписвам се с псевдоним просто, защото се срамувам от глупостите, които пиша“. Той се шегувал още, казвайки, че неговите хумористични разкази и новели са известни на всички, които минават „от салона до кухнята, от бюрото му до балкона и от терасата до избата“. Истината, обаче, е тази, че никой не си е представял Варшава без творбите на Болеслав Прус.

Болеслав Прус е роден на 20 август 1847 г. в Хрубешов, близо до Любляна, тогава – Русия, в семейството на дребен служител. Съвсем малък Александър остава сирак, за него се грижат леля му и по-големият му брат, човек с прогресивни стремежи.

Когато избухва Януарското въстание през 1863 г., той взима участие в него и е ранен. Известно време прекарва в болницата и в затвора. Като гимназист казвал за себе си, че призванието му е „фанатик на математическите и природните науки“. След гимназията продължава образованието си във Варшавския университет, където учи математика и физика, но в същото време и философски и природонаучни съчинения.

Бъдещият писател Прус, обаче, напуска университета и през следващите години работи като фотограф, шлосер, преподавател на частни уроци, бил е чиновник в статистическо управление. Желанието му за обществена служба го извежда на пътя на публицистиката. Започва да пише и фейлетони. Те, наред със статиите му, оказват силно обществено влияние. Постепенно заменя формата на своите произведения и започва да пише разкази и романи.

Появата на романа „Фараон“ става твърде неочаквано за читателите. Един полски критик задавал следните въпроси: Кое е заставило блестящия хуморист да направи такъв внезапен скок от моста на съвременна Варшава и да се хвърли във вътрешността на египетските храмове и гробници? Каква цел има това пътешествие към пирамидите? Какво Прус очаква да му кажат сфинксовете и мумиите?

Но романът „Фараон“ на Болеслав Прус не е за историческите детайли, за подробностите от забравените събития, не за нравите и бита, въпреки че писателят се е самоподготвил, изучавайки всички налични по онова време трудове по египтология. „Фараон“ – това е роман за властта. За борбата за влияние. За господството и подчинението. „В държавата, – разсъждава младият фараон, – няма онези тесни врати, наречени закони, през които всеки, който минава, независимо кой е той – селянин или наследник на престола, трябва да наведе глава. В това здание има различни входове, ходове и изходи – тесни за дребните и слабите, твърде широки и удобни – за силните“.

Съвременниците на Прус непрекъснато спорели – едните смятали, че той е изобразил Полша през 19 век, а руските читали считали, че той е изобразил Русия през 20-ти век.

Болеслав Прус е автор и на романите „Кукла“ и „Еманципантки“, изпълнени с дълбок психологизъм, както и на хроники за печата, литературна критика и публицистика. Умира на 65 години на 19 май 1912 г. във Варшава.

В литературната памет Прус остава като писателят, който насища полския социален роман с дълбок психологизъм.

Забележка: Здраво книжно тяло, без забележки в текста.

Тегло:     1392 грама
Категория › Исторически романи

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.