Речник на езика на Христо Ботев. Том 1: А-К. Стойко Божков, Зара Генадиева

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  19-4-2016
  •  174

Автор:Стойко Божков, Зара Генадиева
Издателство:БАН
Страници:621
Корици:Твърди
Година:1960
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 1206 Формат: 185 / 245 Състояние: Мн. добро
Литературното и книжовно дело на Христо Ботев има голямо значение за развитието на българския национален език. Пламенен и вдъхновен поет, публицист и революционер, с чието безсмъртно дело fee свързва най-високия+ подем на българската литература и култура й епохата на национално-освободителните борби, Христо Ботев оказва мощно въздействие върху развоя и усъвършенствуването на българския език и езиковата култура На нашия народ. Причините за Това се крият в самия характер на БотевИя език. Както в творчеството му дълбоко и неповторимо се отразява народният живот и революционният устрем; така и в езика му са въплътени най-добрите елементи на националния ни език, обогатени от неговия художествен и революционен творчески гений с нови значения, нюанси И стилистични употреби.

Ние си поставихме за задача да съберем на едно място лексикалното богатство на Христо Ботев, като изработим речник на неговия език.

„Речникът на езика на Христо Ботев“ отразява цялото лексикално богатство на езика на писателя, както и граматическите му особености. Д тъй като това до голяма степен са и особености на българския език през тази епоха — речникът може да служи като помагало за проучване лексиката и граматичните особености на българския език по същото време.

От друга страна, речникът показва индивидуалните особености на езика на един от най-големите български писатели и неговия принос за усъвършенствуването на българския език. Чрез него нагледно се вижда какви думи и изрази Ботев е взел от общонародния език, как ги употребява, какво ново внася в нашата книжовна лексика, какви нови значения и употреби имат думите у него, какво отношение има той към диалектната, църковнославянската и чужда лексика и пр. С това речникът ще подпомага проучването на езика на Ботев и неговия стил.

Речникът ще улеснява читателите на съчиненията на Ботев да разбират по-лесно и по-добре творчеството му. С тълкуванията на думите ние сме се стремили да станат по-достъпни образите, събитията, лицата, които се срещат в неговата публицистика, както и отношението на Ботев към тях

Смятаме, че във връзка с всичко това речникът ще изпълни една съвременна обществена задача: да подпомага обогатяването на съвременната наша езикова култура.

„Речникът на езика на Христо Ботев“ е пръв опит в нашата лексико-графия да се състави речник на отделен автор. Затова в нашата работа ние трябваше да преодоляваме редица трудности. Преди всичко у нас нямаше опит за съставяне на подобен речник. В началото на нашата работа даже още не беше започната подготовката за съставянето на Речника на съвременния български книжовен език. Не разполагахме с пълно и точно...

Категория:     Литературни изследвания
Издателство:     БАН
Година:     1960
Cтраници:     621
Забележка:     Здраво книжно тяло. Без забележки в текста. От домашна библиотека.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      185/245/35 мм
Тегло:     1206 грама
Ключови думи:      честотен речник, Ботев, Божков, Генадиева

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.