В памет на Петър Динеков. Традиция, приемственост, новаторство. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  19-4-2016
  •  286

Автор:Колектив
Издателство:БАН
Страници:591
Корици:Твърди
Година:2001
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 1134 Формат: 175 / 245 Състояние: Мн. добро
БЕЛЕЖИТ УЧЕН - ХУМАНИСТ И ОБЩЕСТВЕНИК
На 17 октомври 2000 г. се навършиха 90 години от рождението на бележития български учен-филолог, старобългарист, фолклорист, литературен критик и историк академик Петър Динеков. Културната ни общественост ознаменува неговата юбилейна 90-годишнина с тържествено събрание, две специализирани изложби и голяма научна конференция с чуждестранно участие. По този подобаващ начин беше изразена нашата признателност към личността и творческото дело на големия български родолюбец, към нашия доблестен съгражданин с винаги будна обществена съвест, към любимия ни учител, отзивчив колега, сладкодумен събеседник и всеотдаен приятел. Личността на Петър Динеков излъчва някаква необикновена очарователна човешка доброта, съчетана с респектираща откровеност и библейска мъдрост. А творчеството му изобилства с множество оригинални приноси в различни сфери на знанието. Всички съчинения на акад. Петър Динеков се отличават с висок професионализъм, богата ерудиция, вещина и изящна словесност. Трудовете му имат фундаментално значение и го извисяват като безспорен авторитет пред българската и международната общественост.

Въпреки че зрялото научно творчество на акад. Петър Динеков бе създадено през годините на тоталитаризма, той не отстъпи от критериите си за оценка на литературните явления, формирани у него през 30-те и 40-те години на XX в. Именно тези устойчиви критерии, носещи белезите на непреходните вечни ценности на човешкото духовно развитие, основани на широките хоризонти на европейския литературен процес, той прилагаше в изучаването на българската художествена словесност. Едва ли ще е пресилено ако кажем, че с целокупното си творчество акад. Петър Динеков изгради фундамента на съвременната научна българистика. Неговото творчество е истинска школа за израстването на няколко поколения българисти и слависти у нас и в чужбина. Научните му постижения са ценен влог в съкровищницата на българската хуманитаристика.

Настоящият сборник, подготвен в памет на акад. Петър Динеков по случай неговата 90-годишнина, съдържа докладите на участниците в научната конференция, състояла се в София от 26 до 28 октомври 2000 г. Освен на участници в конференцията, в сборника са включени и допълнително представени материали. Общо сборникът съдържа 71 статии на различни учени от България, Русия, Сърбия, Гърция, Германия и Полша. Статиите са подредени тематично в няколко раздела в съответствие с проблематиката на секционните заседания на конференцията.

Чл.-кор. проф. Константин КОСЕВ

Март 2001 г.

София

Категория:     Литературни изследвания
Издателство:     БАН
Година:     2001
Cтраници:     591
Забележка:     Здраво книжно тяло. Без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      175/245/38 мм
Тегло:     1134 грама
Ключови думи:      Динеков, сборник, документално наследство

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.