Ръководство за метода Глотодрама. Изучаване на чужди езици със средтвата на театъра. Карло Нофри

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-3-2016
  •  179

Автор:Карло Нофри
Издателство:Евроинформ ООД
Страници:127
Корици:Меки
Година:2010
Броя:1
ISBN:9788896875049 Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
Нашият опит с метода Глотодрама
Преподаване на български език на чужденци чрез средствата на театъра
Диана Цотова,
експерт по чуждоезиково обучение
Преподавателите по чужди езици непрекъснато се стремят да разработват нови и все по-добри техники за преподаване на чужди езици и да подобряват съществуващите подходи, за да направят обучението по-ефективно и привлекателно. В идеалния случай преподавателите трябва да събудят интерес у учениците си по начин, който ги мотивира да отделят от времето си и за изучаване на езици и то не по принуда, а с лекота, продиктувана от желанието им.
Избраният метод на обучение трябва да създава не само приятна атмосфера на учене, но и да води до постигане на целите на чуждоезиковото обучение. Това ще рече придобиване на езикови умения и комуникативна компетентност, които могат да бъдат доказани както чрез тестове, така и чрез субективните отзиви на учениците за справянето с езика в реални житейски ситуации. За постигането на тези цели учителят трябва да е сигурен, че методиката на преподаване е ефективна и съобразена с нуждите и желанията на учениците.
В днешно време повечето образователни институции декларират прилагане на комуникативни методологии. Въпреки това, много често те не водят до действителното усвояване на езика, тъй като все още по-голямо внимание се обръща на подготовка на обучаемите за писмените изпити, при които постиженията могат да бъдат оценени лесно, бързо и обективно. В резултат на това нерядко студентите получават високи оценки за писане на есе на чужд език, но нямат достатъчно компетентност за общуване дори на ежедневни теми.
Комуникативна компетентност не се постига чрез изкуствено създадени писмени упражнения и запаметяване на думи и граматични правила, а чрез включване на обучаемите още в самото начало в дейности, които ангажират едновременно ума и тялото и провокират спонтанното изразяване.
Глотодрама е метод за преподаване на езици с помощта на театрални техники, който позволява да се създаде подходяща среда и състояние на ума, когато езикът се „влива” в обучаемите и става неразделна част от тяхната езикова личност. Още на първата ми среща с този метод бях впечатлена от различните техники, които той предлага, и от силно позитивната нагласа на курсистите. Удоволствието им от участието в процеса става един от най-силните мотивиращи компоненти. Чрез Глотодрама се създават отлични стратегии за преподаване на чужд език, а когато става въпрос за изграждане на мотивация за учене на по-малко използваните езици, тази методология показва безспорни резултати.
Първият опит с Глотодрама в България бе през 2010, когато проведохме пилотен курс по италиански език, приключил с изключително добри резултати ...

Тираж 100 броя.

Категория:     Психология
Издателство:     Евроинформ ООД
Година:     2010
Cтраници:     127
Забележка:     Здраво книжно тяло, без драскания и подчертавания в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
ISBN:     9788896875049
Размери:      140/200/0 мм
Ключови думи:      български език за чужденци, Глотодрама
Категория › Психология

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.