Въведение в маркучологията. Д. Михов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  7-3-2016
  •  208

Автор:Д. Михов
Издателство:Либра Скорп
Страници:156
Корици:Меки
Година:2010
Броя:1
ISBN:9789544711047 Тегло (гр.): 270 Формат: 145 / 205 Състояние: Мн. добро
„Въведение в маркучологията” е силна и остроумна пародия на научна дисертация, в която са вплетени елементи на културата на съвременния виц, но в неподозиран до момента вид и проява. За тази книга, издателите твърдят, че „Безпокойството, което иначе резонно произтича от фекалната тема, със сигурност се уталожва между пространните обяснения за здравословното хранене, поддържането на лична хигиена, математическите изчисления за коефициента на триене при газоотделянето и прочее, и прочее...”

Книгата “повествува” в изчистен научен дискурс, съвсем приличен на дисертационно писане. Научният подход от своя страна се явява цел и съдържателна същност на пародийния заряд на този своеобразен трактат върху новата наука маркучология. “Въведение в маркучологията” е пар екселанс пародия и това дава достатъчно основание книгата да се причисли към масива (но не и масовостта) от литературно-художествена продукция. Безсмислено е тук да се правят отклонения в обосновки за доминиращата литературна определеност на пародията. Макар и явяваща се в много разновидности, пародията все пак е духовна дейност, за която в повечето случаи се изисква литературно-творческа предразположеност. Самият Исак Паси коментира в студията си върху смешното, че “хуморът, пародията, иронията принадлежат към духовно отворените проявления на смешното и са невъзможни без творческа дейност на субекта”. Творческият субект в случая е Денчо Михов и още с прочита на първите страници от “Въведението” става ясно, че книгата му атакува с пародиен устрем едновременно и жанровата конвенция, обичайно назоваваща се като дисертация, и тематичния обхват на така изградения научен труд. Ето какво посочва самият автор още в увода на своята “дисертация” за предмет на научното изследване: “маркучологията най-общо е наука, изучаваща качествените и количествени закономерности, съпътстващи отделителните процеси в живия свят”.

Очевидно е, че книгата разчита на един основен механизъм за постигане на пародийния ефект, а именно - заиграването с обществено-моралната скрупульозност при коментирането на не особено благоприличните природни функции на човешкия организъм, свързани с изхождането. В хода на тази заигравка се задейства още един типичен литературен принцип - мистификацията. Тя е тази, която доизгражда и уплътнява пародията в нейните основания - като се започне от маркера за научност в словообразуванието “маркучология” (дано е станало ясно, че такава наука няма), мине се през “историческия” (с цялата претенция за истинност) преглед на същата тази наука (чийто основи е положил някой си проф. Клийнботъм), и се свърши с използваната литература, цитирана в края на труда1. За непознаващия английски език читател, авторите и заглавията на научните публикации звучат особено авторитетно. А ето и част от самите международни издания, където водещите имена в науката маркучология публикуват своите маркучологически открития.
Елица Дубарова

Категория:     Психология
Издателство:     Либра Скорп
Година:     2010
Cтраници:     156
Забележка:     Здраво и чисто книжно тяло. Незначително захабен външен вид.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     Бургас
Корици:     меки
ISBN:     9789544711047
Размери:      145/205/0 мм
Тегло:     270 грама
Ключови думи:      маркучология, маркучологията,
Категория › Психология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.