В света на котката от древността до наши дни. Атанас Стаменов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  31-1-2016
  •  289

Автор:Атанас Стаменов
Издателство:Животно
Страници:177
Корици:Меки
Година:1998
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 140 / 200 Състояние: Мн. добро
В света на котката
ПОЗНАВА ТЕ ЛИ КОТКАТА?
Прародителите на нашите любимци са били много ярко из¬разени индивидуалисти. Единствените „социални“ контакти се осъществявали по време на актовете, свързани с продължение¬то на рода. фактът, че в наше време котките се приспособя-ват към човека и неговия тип поведение, не трябва да ни навеж¬да на погрешни изводи. Тези създания са високоинтелигентни и прекрасно умеят да се възползват от своите преимущества. Това включва претенциите им за винаги прясна храна и чиста вода, топло, скрито и уютно местенце, свободен достъп навън през пролетните пълнолунни нощи. Когато човешкото общес¬тво наистина осъзнае необходимостта, дори в минимална сте¬пен, от осигуряване на тези изисквания на четириногото, то¬гава съжителството между двата рода може да се окаже много пълноценно и хармонично. Дисхармония в тази идилия може да внесе само незнанието на „двуногите“. Когато човек говори за „своята“ котка, той се заблуждава страхотно. Нито най- доброто ядене, нито най-удобното канапе могат да направят една котка зависима. Малкият домашен тигър може да бъде са¬мо един добър приятел и нищо повече!
Коя котка ви подхожда?    
Обикновено повечето хора свързват названието „котка“ с бродещите по улиците градски или селски животни. По-рядко обществото се сеща, че е нормално котките да живеят вкъщи. Първите контакти с тези същества, които днес хората уста-новяват, обикновено са случайни. Едно посещение в приют за котки обаче предизвиква любов от пръв поглед. Понякога пък приятели подаряват на децата ви домашно коте, което ведна¬га става член на фамилията.
„Преходът“ обаче от домашната до дивата котка никак не е труден! Излезе ли от вратата, животното усеща истинската свобода на хищника. В някои области на Германия от десетиле¬тия се заселват диви котки. В горите на провинциите Хесен и Ваден - Вюртемберг се осъществява специален проект за за¬селване на диви котки, защото това боязливо животно заема важно място в борбата с вредните гризачи в стопанствата. През последните години застрашените от изчезване диви котки успешно се развъждат в природния парк Визенфелд. Там те се раждат и израстват в естествени условия. Майките им се грижат за тях, учат ги да ловуват, как да се крият и прокрад¬ват умело - изобщо, как да преживеят в дивата природа. Котката силно съска, когато към нея се приближи някое от малките досадничета, но това не продължава дълго - кипящите от енергия котета ще тръгнат скоро на дълъг път. Когато те порас¬нат достатъчно, специалистите от парка ги преместват на...

Категория:     Домашни любимци
Издателство:     Животно
Година:     1998
Cтраници:     177
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      140/200/0 мм
Ключови думи:      котка, котарак
Категория › Домашни любимци

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.