Дейвид Копърфилд

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  5-4-2019
  •  104

Автор:Чарлз Дикенс
Издателство:Народна младеж
Страници:67
Корици:Меки
Година:1979
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 235 / 330 Състояние: Добро
Дейвид Копърфилд
Най-младите читатели навярно ще се учудят, като научат, че малкото момче Дейвид Копърфилд, едва навърдяло дванадесет години, е трябвало да работи в една бирена фабрика, за да припечелва хляба си, който при това не му стигал... Този е един от най-драматичните и верни моменти в книгата. Дейвид Копърфилд е до голяма степен самият автор. Не случайно в предговора Дикенс заявява: „Сред всички мои книги тази е любимата ми“. Самият Дикенс не е бил изключение: всяка сутрин хиляди деца в Англия /и в целия капиталистически свят/ изчезвали в тъмните мини и в мрачните фабрики, за да излязат изцедени от непосилен труд десет или дванадесет часа по-късно, сред вече настъпилата нощ. Такива ужасни факти ни е оставила историята на капитализма.

С вярното си описание на работническия бит, на ежедневието в Англия от негово време Дикенс е отворил широко вратите за реалистичния'социален роман на деветнадесети век.

Тази книга е съкратено издание на обемист роман, който има над 700 страници. Трудно ще бъде за малките читатели да добият представа за могъщия талант на Дикенс, за неговата необикновена способност да вижда подробностите и да пресъздава атмосферата с такава достоверност, че човек със съжаление се откъсва от нея. Нека това е само първото стъпало за онези, които още не познават Дикенс. Дано този съкратен преразказ на голямото Дикенсово произведение накара младите читатели да посегнат към лавиците с книги, за да вземат пълния превод на „Дейвид Копърфилд" и други безсмъртни романи от същия автор.


Позахабени корици.

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.