Пратеник на Божията любов

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  30-8-2018
  •  92

Автор:Гертруд Велика
Издателство:Фондация Комунитас
Страници:430
Корици:Меки
Година:2014
Броя:1
ISBN:9789549992571 Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Отлично
Пратеник на Божията любов / Гертруд Велика (Нечетена книга).

...тогава, когато възгледът на многократно променящия своите идеи Лайбниц, който относно мистичните творби на светицата е написал на 10 декември 1696 г.: „Аз прощавам на хората случаите на лековерие, които се срещат в техните писания и се ограничавам да намеря в тях отличното за главното дело“5. Още по-дълбоко води абатът и духовният учител Лудвиг Блозиус.

Този добре осведомен познавач на Гертрудиния „Пратеник“ казва за нея в писанието си от 13 септември 1551 г. във Флоренция следното: „Книгите на блажената девица Гертруд с право съдържат едно наистина изключително богатство. Гордите и мислещи хора, лишени от въз-приемчивост и разбиране на тези прояви на Божия дух, отхвърлят онези свети книги от незнание на високото доверие, в което Сам Бог се единява със смирение, чистота, обичаща и напълно отворена душа“ (Ludovici Blosii Opera, Ingolstadii, 1726, 235).

Хроника на изданията и съкращенията

1876 излиза „Пратеник на Божията любов“6 в пълно двутомно издание на Хердер, Фрайбург. Духовният подарък излиза изпод фината ръка на отеца и почетен прелат на катедралата „Св. Кастор“ в Кобленц (+1893).

С богословското си образование, с доверие в духа и тона на немското Средновековие, с вкуса към възможностите на поетичния език, той е подготвен и призован за подобен превод в изключително рядка степен.

След 24 години, през 1900 г. излиза второ издание. То е отбелязано като съкратено и съдържа само малко повече от един том. Обработено е от двама родни учени - преподавателят във висшето училище в Брауншвайг Вилхелм Вайсброд и отец Йоханес Хризостомус Щелцер, O.S.В., приор на Бойрон, които преследват с това един определен възглед. Някогашният предговор обяснява: Когато си позволихме многостранните съкращения и изпуснати неща, това стана, както се надяваме, без да се наруши пълнотата и изключително в смисъл това богато всеобхватно произведение със своето великолепно, забележително съдържание да може да спечели широк кръг читатели. Нека с Божията благословия майсторският превод на господин Йоханес Вайсброд за втори път да започне пътешествието на истината с „Пратеник на Божията любов“.

От тогава следват издания, по-широко застъпващи онзи възглед и очакване. Със сигурност в себе си въздигане на смисъла на Литургията и Мистиката, за вкореняване на почитта към божествено-човешкото сърце, които някои допринасят под осезаемото влияние на бенедиктинците. От друга страна, книгата на св. Гертруд извиква обратно изследване на литургичните течения от миналото... Издържаните във висока степен съкращения във второто издание дават близки сведения, полезни при изучаване на тези литургични течения.

В Първата от петте книги една чужда, но изпълнена с доверие към Гертруд ръка описва и наглася броя на главите в книгата в пълен и съкратен вариант.

Втората по-раншна книга, написана собственоръчно от Гертруд, с нейните собствени изповеди не е по-малко достойна от „Изповеди" на св. Августин (+430) и „Животът на св. Тереза“ (+1582), като е пропусната само кратката 22-ра zлави.

Третата книга наброява пълния вариант от 90, съкратени на 80 глави. Измежду тях са разделени само 4 глави, а именно 6, 20, 33 и 39. Срещу тях в шест случая две непосредствено следващи една след друга глави са съединени. Така нараства глава 54 от съкратеното издание, която се състои от глави 58 и 59, глава 56 - от глави 61 и 62, глава 66 -от глави 72 и 73, глава 74 - от глави 81 и 82, глава 77 - от глави 85 и 86 и на края глава 79 - от глави 88 и 89.

В Четвъртата книга, тясно свързана с литургичната година, липсват изключително глави 39 и 40. Те са свързани с потвърждение на милостта на Светия Дух.

Вместо 36 Пета книга наброява 35 глави, понеже 33 и 34 са свързани в една. Когато духът на Гертруд в предшестващите книги често сякаш остава в небесния рай, тя показва в последната книга святата общност с бедните души в онова пречистващо царство на Божията държава.

Бойрон, деня на Беда - църковен учител, 1939 Отец Анселм Мансер OSB ( +27 ноември 1951).

От второто издание от 1900 г. не са правени повече съкращения.


Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.