Кой си ти

  • 1 0
  • (Rated 5 Stars)
  •  16-2-2018
  •  209

Автор:Геза Гардони
Издателство:ВЛ
Страници:288
Корици:Меки
Година:1992
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 130 / 200 Състояние: Мн. добро
Кой си ти: Роман за варварите и техния вожд Атила. Геза Гардони

ПРЕДГОВОР

КОЙТО МОЖЕ ДА МИНЕ И ЗА ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Запитайте в Цариград:
— Кой познава Цета?

Всеки ще ви отговори:
— И аз го познавам.

А някои ще прибавят:

— Той е библиотекар на императора и приятел на отличния Прискос. Мъдър и почтен човек със златно сърце.

Е добре, този Цета съм самият аз. Все пак, никой не ме познава, вярвайте ми! Вярно е, че съм библиотекар на императора, а възможно е и Прискос да ме обича, но не съм мъдър. И честта ми не е неопетнена.

Вършил съм убийства. Убивал съм хора, и то повече от стотина. Ограбвал съм и съм лъгал. Всичко това ще намерите описано в тази книга — тя е моята изповед. След това ще можете да прецените и мъдростта ми, или по-право моето безумие, защото едва ли някой е извършил на този свят по-голямо безумие от онова, сторено от мен.

Нека тогава онези кажат, дали са ме познавали! Не! Си-гурно не! Животните се познават помежду си, но не и хората. Дори и Джиджия не ме познава, при все че е моя жена и ангел-хранител; и сърцето ми е винаги отворено за нея, както и моя скрин. Въпреки това, тя не ме познава. Можеш да опознаеш само лицето на човека. Но лицето още не е самият човек. Той се крие зад неговите черти. Той е невидим.

Една девойка ми откри това.

---
Библиотека ЧЕРНО НА БЯЛО
Ви предлага световно известни романи за събития и личности, променяли хода на историята.
„КОЙ СИ ТИ?" е най-хубавият роман за варварите и техния вожд Атила през погледа на „Невидимия човек", отказал се дори от свободата си, за да остане при благородството, мъдростта и любовта.
„Животните се познават помежду си, но не и хората. Дори Джиджия не ме познава, при все че е моя жена и ангел хранител, и сърцето ми е винаги отворено за нея... Въпреки това тя не ме познава. Може да опознаеш само лицето на човека. Но лицето още не е самият човек. Той се крие зад неговите черти. Той е невидим.
Категория › Исторически романи

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.