Хранене на детето до 3 години 243 рецепти

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  16-9-2017
  •  236

ПРОДАДЕНА

Автор:Мариана Маринова
Издателство:Сампо
Страници:239
Корици:Меки
Година:1994
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 145 / 205 Състояние: Добро
Значение на рационалното хранене - Храненето е един от най-важните фактори на вьншната среда, които оказват влияние върху нормалния растеж и развитие на детето. Храната трябва да задоволява напълно нуждите на детския организъм и да бъде съобразена с възрастовите особености. Колкото по-малко е детето, толкова повече грижи и внимание са необходими за рационалния подбор на храната. Тя трябва да осигурява достатъчен градивен материал на бързорастящия организъм, както и достатъчно енергия за правилното му функциониране. Балансът между нуждите на организма и приетите хранителни вещества се нарушава много по-лесно при детето, отколкото при възрастния човек. Затова в детската възраст се наблюдават много по-често храносмилателни разстройства и болести, свързани с храненето - изоставане на тегло и ръст, хиповитаминози, анемии, затлъстяване и наднормено тегло.

Недостатъчното хранене, особено през първите месеци след раждането, води до смущения както във физическото, така и в нервно-психическото развитие. Доказана е връзката между тежкото недохранване и забавянето на интелектуалното развитие, както и някои особености в поведението в по-къс на възраст.
През последните десетилетия в развитите страни се наблюдава обратното явление - приемане на голямо количество храна и свързаните с него наднормено тегло и затлъстяване. Отдавна е доказано, че излишните килограми не са само естетически проблем. Децата с наднормено тегло боледуват по-често и по-тежко, голяма част от тях запазват и дори задълбочават затлъстяването си като възрастни. Науката разполага с достатъчно данни за неблагоприятното отражение на системното прехранване в кърмаческата и в ранната детска възраст. Настъпващите нарушения в обмяната на веществата са рисков фактор за развитието в зряла възраст на редица заболявания - високо артериално налягане, захарен диабет, инфаркт, атеросклероза.

Пълноценното хранене е от изключително важно значение и за естествената устойчивост на организма към инфекции. Клиничната практика доказва безспорно, че склонността към инфекции и тежестта на протичането им е в тясна зависимост от степента на недохранване на децата. Тежкото недохранване е една от основните причини за изключително високата детска смъртност в развиващите се страни.

Забележка: Здраво книжно тяло, без подчертавания в текста. Внимателно използвана книга. Безплатна доставка над 50.00 лв.

Категория › За родители

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.