Универсален енциклопедичен речник. Том 1: А-Л. Иван Касабов, Красимир Симеонов

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-5-2017
  •  124

Автор:Иван Касабов, Красимир Симеонов
Издателство:Свидас
Страници:544
Корици:Меки
Година:1999
Броя:1
ISBN:954904461 Тегло (гр.): 808 Формат: 165 / 235 Състояние: Мн. добро
ПРЕДГОВОР
• Предлаганият на Вашето внимание Универсален енциклопедичен речник се основава на опита и най-добрите образци на българското, европейското и световното речниково и енциклопедично дело (срв. Библиографията). Същевременно той е модерен труд, съобразен с най-новите културни и информационни изисквания на нашето време. Като резултат, той е универсално пособие, създадено по оригинална теория и методика (вж. Увода). Тези оценки са получени, както у нас (на обсъждането в Института за български език при БАН) и в рецензиите, така и при представяния на международни научни форуми в чужбина: като идеен проект - в Женева, като теория и методика - в Берлин, Трондхайм (Норвегия) и Гуадалахара (Мексико), и като организация на информацията - в Грац (Австрия) и Солун.

Този Речник-енциклопедия е плод на няколкогодишните усилия на неголям екип с различна степен на професионално участие: Той е изработен по идеен проект, теория и методика на Ив. Касабов. Словникът е подбран от Ив. Касабов за речниковата част и от Кр. Симеонов - за енциклопедичната. Статиите на заглавните думи са съставени по енциклопедични области, определени от същите автори. За работата по представянето на терминологичните значения в енциклопедичните области: техника и технологии, финанси и банково дело, зоология, ботаника, митологии и религии (без християнската) и актуални справочни данни е събран подготвителен материал от К. Григориев и П. Григориев. Въз основа на него са съставени дефинициите на енциклопедичните значения на термините в областите: астрономия, астрология, биология, ботаника, география, геология, зоология, съобщения, транспорт, физика и химия, както и за собствените имена, отнасящи се до България и Византия от С. Павлова. От Б. Георгиев са съставени дефинициите за енциклопедичните значения на термините, свързани с християнската религия, както и приложенията към Речника (т. II).

Всички дефиниции на енциклопедичните значения са уточнени от консултанти за различните области.

Кр. Симеонов е изработил енциклопедичните речникови статии за всички собствени имена (без България и Византия).

Тълкуванията на всички нарицателни имена в Речника и дефинициите на терминологичните значения в останалите области (изброени в Съкращенията), освен посочените по-горе, етимологичните мотивации и описателни тълкувания на образно-метафоричните значения на всички думи, както и теоретичният Увод, и общата редакция са от Ив. Касабов.

От Редакцията

1999, София    и    Издателството

Категория:     Енциклопедии и справочници
Издателство:     Свидас
Година:     1999
Cтраници:     544
Забележка:     Здраво книжно тяло, без подчертавания в текста. Позахабени корици.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
ISBN:     954904461
Размери:      165/235/33 мм
Тегло:     808 грама
Ключови думи:      енциклопедични значения на термините

Допълнителни снмики

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.