Руско-български технически речник. Петко Герганов, Георги Киселов, Андрей Анев, Петър Билдирев

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  7-5-2017
  •  235

Автор:Петко Герганов, Георги Киселов, Андрей Анев, Петър Билдирев
Издателство:Наука и изкуство
Страници:911
Корици:Твърди
Година:1957
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 180 / 250 Състояние: Мн. добро
Речника включва около 26 000 термина от основните области на техниката: машиностроене, електротехника, строителство, минно дело, химична технология, селскостопанска техника, автомобилен, железопътен и воден транспорт, текстилна промишленост. Дадени са и основните термини и понятия от химията, физиката и математиката.

Приложение: Българско-руски речник на основните термини.

УВОДНИ БЕЛЕЖКИ
Едва ли има в нашата страна специалист от някоя област на техниката, който да не използува съветската техническа литература. Ето защо нуждата от руско-български технически речник е голяма и се чувствува отдавна.

Настоящият речник ще задоволи тази нужда до значителна степен. Близостта между двата езика — руски и български — представлява за нас, българите, изключително предимство; от друга страна обаче това често става причина не само за неточности и неясноти, но и за груби грешки в преводите от руски език. Обикновено ни се струва напълно естествено еднакво звучащи думи да имат и еднакво значение на двата езика, но това не винаги е така. В много случаи те имат съвсем различен смисъл.

Настоящият речник е плод на много труд, знания и време. Да се определи обхватът на речника, да се задоволят нуждите на по-широк кръг читатели, да се намери най-подходящият български превод на даден термин при неуточнената наша техническа терминология — това са все сериозни задачи, които авторите са разрешили задоволително, особено като се има пред вид, че за пръв път у нас се издава руско-българ-ски политехнически речник.

За бъдещото разширяване и подобряване на речника е необходимо всички, които работят с него, да направят критични бележки и предложения, които да могат да бъдат използувани от авторите при следващо издание.

Настоящият руско-български технически речник ще помогне на много широки кръгове у нас да се сродят със съветската техническа книга, да усвоят съветската наука и опит, което е не само желателно, но и необходимо.
Проф. Ангел Балевски

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     Наука и изкуство
Година:     1957
Cтраници:     911
Забележка:     Отлично книжно тяло, без подчертавания и драскане в текста. пожълтели страници от времето.
Налични бройки:     1
Език:     Български и руски
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      180/250/50 мм
Ключови думи:      политехнически, технически речник, Руско-български

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.