Речник на съвременния български книжовен език. Том 1: А-К. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  1-5-2017
  •  277

Автор:Колектив
Издателство:БАН
Страници:682
Корици:Твърди
Година:1955
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): 1624 Формат: 210 / 285 Състояние: Мн. добро
ОТ РЕДАКЦИЯТА
Предназначението на този речник, дело на Българската академия на науките, е да представи, с известен подбор, богатството от думи на съвременния български книжовен език и да спомогне за повишаването на езиковата култура у нас.

Днешният български национален език, чиито наченки се откриват в ръкописната книжнина на* новобългарски народен език от XVIII век и в някои от произведенията на Софроний Врачански, се оформява постепенно през първата половина на XIX век, когато и?лиза Рибният буквар на Петър Берон — първата печатна книга на народен език. Здравите му основи се поставят тепърва в художествените произведения на писателите от последните години преди Освобождението и първите десетилетия след него, на чело с П. Р. Славейков, Л. Каравелов, Хр. Ботев и Ив. Вазов. Редица писатели след тях — белетристи, поети, драматурзи, както и учени, общественици, журналисти и др., — в течение на няколко десетилетия допринасят да се усъвършенствува българският книжовен език и да добие сегашния си вид.

Наченките на българската лексикография са свързани с борбата за изграждане на българския национален език. Повечето от нашите видни просветители от времето на Възраждането, като например К. Фотинов, Неофит Рилски, Ив. Бо-горов, П. Р. Славейков и др., правят опити за съставяне на тълковни речници.

Първият и единствен до сега завършен тълковен речник е „Речник на българския език с тълкуване речите на български и руски“ от Найден Геров. Пловдив, т. I—V, 1895—1904 г., с „Допълнение“ от Т. Панчев, Пловдив 1908 г. В него Найден Геров е събрал голяма част от словното богатство, на живия български народен език от втората половина на XIX в., като затова съзнателно е из-бягнал книжовните думи.

„Български тълковен речник с оглед към народните говори“ т. I, София 1926—1951 г., започнат от академиците Ст. Аргиров, А. Т.-Балан, Ст. Младенов, Б. Цонев и продължен след това само от акад. Ст. Младенов, е излязъл до сега до буква К. Този речник си поставя за задача да събере в едно голяма част от словното богатство на българския народен език и на съвременния [книжовен език.

Издаваният сега от Българската академия на науките речник отразява съвременното състояние на българския книжовен език с настъпилите промени в неговия речников състав от 9 септември 1944 г. насам. Той е наръчен и не изчерпва цялото богатство от думи на българския език. Като нормативен съдържа само онези думи, които са се затвърдили или са на път да се затвърдят в книжовния език и посочва тяхната правилна форма, значение и употреба. Речникът не е енциклопедичен, а тълковен, т. е. не дава всички белези на понятията, а най-типичните от тях. При това в него се обясняват значенията на всички...

Категория:     Речници, разговорници, граматики
Издателство:     БАН
Година:     1955
Cтраници:     682
Забележка:     Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     твърди
Размери:      210/285/40 мм
Тегло:     1624 грама
Ключови думи:      тълковен речник, български речник, речници на БАН

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.