Класика и канон в руската литература. Чуждият поглед - Сборник текстове и документи. Колектив

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  19-4-2016
  •  230

Автор:Колектив
Издателство:Факел
Страници:335
Корици:Меки
Година:2013
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 165 / 235 Състояние: Отлично
Думи за начало
Настоящият сборник е втори от поредицата „Класика и канон в руската литература“, започната през 2012 г., и включва в приблизително пълен обем текстовете, представени на едноименната международна научна конференция с уточняващ ракурс „Чуждият поглед“, проведена на 9 и 10 ноември 2012 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Организирана от Катедрата по руска литература при Факултета по славянски филологии, тя имаше за цел да преосмисли съотношението между класично и канонично в руската литература с оглед на чуждата културна и образователна среда. Изданието е осъществено благодарение и на подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ при Софийския университет в рамките на проект №103/19 април 2013 г. на Факултета по славянски филологии.

Сборникът е разделен на две части. В първата са поместени докладите, изнесени по време на научния форум. Те са публикувани на езика, на който са четени, и са придружени от ключови думи и резюмета. Тематичният периметър на размишленията представя различни аспекти на чуждото разпознаване и тълкуване на връзката между текст и автор, текст и възприемател, текст и метатекст, текст и контекст (литературен и екстралитературен), текст и превод, текст и книга и т. н.

Втората част е посветена на 60-годишнината от смъртта на проф. Пьотр Бицили (1879-1953), преподавал в Историко-филологическия факултет четвърт век - между 1924 и 1948 г. Тя е осъществена в сътрудничество с Архива на Софийския университет и представя „Личното дело на проф. П. Бицили“. Публикувани са и са коментирани неизвестни досега документи, отразяващи административното и преподавателското битие на П. Бицили в Университета. С тази публикация малката общност на Катедрата по руска литература отбелязва паметта на професор П. Бицили и в юбилейната за Алма Матер година поднася своя дар на цялата й колегия.
Съставителите

Категория:     Литературни изследвания
Издателство:     Факел
Година:     2013
Cтраници:     335
Налични бройки:     1
Език:     Български
Град на издаване:     София
Корици:     меки
Размери:      165/235/0 мм
Ключови думи:      преводна литература, световна проза, чужди автори, преводна художествена литература, руска литература

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.